Yükleniyor...

Kültür Merkezimiz

Sevil Sabancı Altınokta Körler Eğitim ve Kültür Merkezi

 

Altınokta Körler Derneği, görme engellilerin eğitsel, kültürel ve toplumsal sorunlarına çözüm olmak amacıyla 1986 yılında Kültür Merkezi yapımını programına almış, 1997 yılında tüm üniteleri ile hizmete açmıştır.

 

İkisi zeminin altında, beşi zeminin üstünde olmak üzere yedi kattan oluşan ve 1750 m2 kullanım alanı bulunan Merkez; Ankara Cebeci’de, Erzurum Mah. Geçim Sok. No.21 Kurtuluş Çankaya / ANKARA adresindedir.

 

Kültür MerkeziAltınokta Körlere Hizmet Vakfı tarafından işletilmektedir.

 

Kültür Merkezindeki Üniteler ;

  1. Braille (Kabartma) ve sesli kütüphane
  2. Sesli kitap kayıt stüdyosu
  3. Braille (Kabartma) baskı sistemi
  4. Sesli bilgisayar laboratuvarı
  5. Eğitim salonu
  6. Konferans salonu
  7. Konukevi
  8. Lokal
  9. Restaurant
  10. Çeşitli hizmet üniteleri (Altınokta Körler Derneği Genel Merkezi aynı binada hizmet vermektedir).

 

Braille (Kabartma) ve Sesli Kütüphane

Kültür Merkezimiz, bünyesindeki kütüphane ile; görme engellilerin bilgi kaynaklarına ulaşmasının önündeki engellerin kaldırılmasını planlamakta, kabartma baskı sistemi ile de öğrencilerin ve yetişkinlerin kitap gereksinimlerini karşılamaya çalışmaktadır.

Kütüphanemizdeki kitaplar, merkezimizde üretilmekte ve okuyuculara ödünç verilmek üzere 3-7 adet çoğaltılmaktadır.

 

Kitap Kayıt Stüdyosu:


Merkezimizde özel ses yalıtımlı ve profesyonel cihazlarla donatılmış iki kayıt stüdyosu bulunmaktadır. Bu stüdyolarda gönüllü okuyucularımız tarafından bugüne dek 1500’den fazla kitap okunmuş, bunlar kaset ve CD’lere kaydedilip çoğaltılarak  sesli kitap kütüphanesi oluşturulmuştur.

 

Braille (Kabartma) Baskı Ünitesi:

Bilgisayar, tarayıcı, kabartma yazıcı ve ciltleme bölümünden oluşmaktadır. Kabartma yazı olarak basılacak mürekkep baskılı materyal, önce tarayıcı aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarılmakta, sisteme göre geliştirilmiş bir program ile Braille alfabesine dönüştürülerek, özel karton kağıtlara kabartma olarak basılmakta, çoğaltılmakta ve ciltlenmektedir.

Üretilen sesli ve kabartma kitaplar ile çeşitli üniversitelerin, Kültür Bakanlığı’na bağlı kütüphanelerin ve görme engelli vatandaşların kabartma ve sesli kitap ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Kütüphanemiz roman, öykü, şiir gibi edebiyat türlerinden, bilim, siyaset, tarih, felsefe ve din türlerindeki çalışmalara, ilköğretimden üniversiteye kadar tüm öğrenim basamaklarını kapsayan ders ve yardımcı kaynaklara uzanan geniş bir arşive sahiptir.

Kütüphanemizde ayrıca az görenlere yönelik dört holizon TV okuyucusu da bulunmaktadır. Bu cihazlar ile yazılı metin 40 kat büyütülerek televizyon ekranında rahatlıkla okunabilir hale getirilebilmektedir. Üyelerimiz, okumak istedikleri kitapları kütüphanede özel kabinlerde, kulaklıkla kaset okuyuculardan da dinleyebilmektedirler.

Kütüphanemiz, sadece kültür merkezimize gelebilen üyelerimize ücretsiz hizmet vermekle sınırlı kalmamakta; aynı zamanda yurdun dört bir yanındaki, yurtdışındaki yada evinden ayrılamayan üyelerimiz için de posta yolu ile ücretsiz hizmet vermektedir.

 

 

Ekran Okuyuculu Bilgisayar Laboratuvarı ve Eğitim Salonu

Altınokta Körler Eğitim ve Kültür Merkezi’nde,  halk eğitim merkezleri ile işbirliği halinde düzenli olarak bilgisayar,  kabartma okuma yazma, üniversiteye hazırlık , müzik, yabancı dil kursları verilmekte; Türk Halk Müziği Korosu ve Tiyatro Topluluğu etkinlik göstermektedir.

Ekran Okuyuculu Bilgisayar laboratuvarında görme engelli kişilere ekran okuyucu programlar aracılığıyla bilgisayar eğitimi verilmekte; bu sayede görme engelliler, bilgisayar ve donanımlarını rahatlıkla kullanabildikleri gibi internette dolaşabilmekte, her türlü bilgiye erişebilmektedirler. 

 

Konukevi

Konaklama gereksinimlerine karşılık verebilecek donanımdaki 4 odalı, 16 yatak kapasiteli konuk evimiz,  görme engelli üyelerimize hizmet etmenin yanı sıra, dostlarımız ve üyelerimizce referans gösterilen diğer konukları da ağırlamaktadır.

 

 

Lokal

Dernek üyelerinin samimi bir ortamda vakit geçirdikleri ve kaynaştıkları, sıcak ev yemekleri yiyebildikleri sosyal bir mekandır.

 

 

Konferans Salonu

 

200 koltuğu, nitelikli bir ses düzeni ve data show cihazı bulunan Konferans Salonumuzdan,  derneğimiz ve vakfımızın yanı sıra Ankaralı  dernek, vakıf , kooperatif ve parti gibi kuruluşlar da ücret karşılığında yararlanabilmektedirler.